Multifunctionele ontmoetingsplek in ecologisch landschap voor Sint-Katelijne-Waver

LAVA architecten heeft de design & build-wedstrijd gewonnen voor de bouw van een fuif- en evenementenzaal, jeugdhuis, bibliotheek en conservatorium in Sint-Katelijne-Waver. Een gevarieerd ecologisch landschap vormt de kern van het ontwerp.

De nieuwe vrijetijdssite voor Sint-Katelijne-Waver is gelegen op wandelafstand van de gemeentekern en wordt begrensd door een woonlint vooraan en een kmo-zone achteraan.

Centraal in het ontwerp staat de agora, een patio in openlucht omgeven door overdekte colonnades geïnspireerd op de ontmoetingsplaats uit de Griekse Oudheid waarrond alle publieke functies gelegen waren. “De agora rijgt alle functies aan elkaar en vormt in feite een verlengde van zowel de evenementenhal, het jeugdhuis, de bib als het conservatorium”, aldus LAVA architecten.

Een tweede belangrijke krachtlijn van het project is het landschapsontwerp. “We streven naar een gevarieerd ecologisch landschap met gelaagde grasvlaktes en bloemrijke ruigtes in aparte buitenkamers. Dit ecologisch principe trekken we door als semi-intensief groendak op alle lage volumes. Al het grondverzet nodig voor de bouwwerken blijft op de site en wordt gebruikt om geluidswallen aan te leggen die tegelijk dienst doen als speelelement voor kinderen.

 

Rond de zaal komen drie grote fietsenstallingen, die samen plaats bieden aan meer dan 450 fietsen, en drie parkings. De eerste parking is bedoeld voor gewoon dagelijks gebruik, voor mensen die de bib of Kind & Gezin bezoeken of die hun kinderen naar het conservatorium brengen. De tweede parking vangt een grotere parkeerdruk op tijdens de piekmomenten. Tot slot is er nog een parkeerweide die kan ingeschakeld worden bij grote evenementen.

LAVA architecten werkt hiervoor samen met aannemer Cordeel en landschapsarchitecten Avantgarden.