Park Zomerhuis geeft publieke ruimte terug aan Stekene

In het Oost-Vlaamse Stekene is recent het nieuwe Park Zomerhuis geopend. Dankzij het nieuwe park is de vervallen site opnieuw een trekpleister in de Oost-Vlaamse gemeente. Het voormalige openluchtzwembad herleeft dankzij de integratie van zittreden en nieuwe waterelementen.

Jarenlang was het Zomerhuis voor vele Stekenaars een belangrijke ontmoetingsplek. Het werd opgericht in 1936 door een brouwersfamilie en bestond oorspronkelijk uit een openluchtzwembad en een brasserie. Het Zomerhuis was lange tijd een populaire trekpleister voor Stekene en omstreken, maar in 1990 stopten de activiteiten en raakte de site in verval.


Natuurlijk park

In 2018 maakte het bureau voor landschapsarchitectuur en stedenbouw OMGEVING in samenwerking met Atelier Ruimtelijk Advies in opdracht van Stekene een ontwerp voor een nieuwe invulling van het 3 hectare grote gebied. De oude brasserie was inmiddels gesloopt, maar het openluchtzwembad bleef behouden. Er werd een ontwerp gemaakt voor een natuurlijk park met een centrale rol voor het behouden zwembad, als ankerpunt van het collectieve geheugen.
De configuratie van het buitenbad bleef ongewijzigd, maar langs een ruim deel van de zijden werden zittreden aangebracht. Tevens is een waterspeelelement en een fonteinendoolhof gerealiseerd. Het waterelement grenst direct aan het terras van de nieuw gebouwde brasserie, die is ontworpen door A² architecten.

Speel- en wandelpark

Het ontwerp voor het park omvat voorts onder meer een peuterspeelplek, een avonturenbos en een picknickweide. Een bestaande dreef is opnieuw aangelegd. Verschillende speeltoestellen en meanderende paden dragen bij aan de aantrekkelijkheid van het park, dat een belangrijke publieke ruimte teruggeeft aan Stekene.

 

 

Illustraties: OMGEVING