Landmark gezocht voor Vloethemveld

De Vlaamse Landmaatschappij, het Agentschap voor Natuur en Bos en de gemeenten Zedelgem en Jabbeke werken aan een aantrekkelijke groen-recreatieve inrichting in Vloethemveld, met extra aandacht voor de erfgoedwaarden. Wie ontwerpt een kunstige landmark voor de westelijke onthaalpoort van het Vloethemveld? Geïnteresseerden kunnen hun voorstel indienen tot 7 mei 2021.

 


Het Vloethemveld is een uniek natuurgebied van ongeveer 330 hectare met een verborgen verleden, waarin we zowel de Europese topnatuur als het erfgoed willen bewaren. In 2019 ondertekenden Natuur en Bos, de gemeenten Zedelgem en Jabbeke en de Vlaamse Landmaatschappij (VLM) een samenwerkingsovereenkomst. Deze overeenkomst vormt het kader voor de publiekswerking en het onthaal van het volledige Vloethemveld, de exploitatie van het Kamp Vloethemveld en Kamphuis, alsook de gidsenwerking. Ook het beheer van het erfgoed staat daarin centraal. Aan de overeenkomst is een investeringsprogramma van zo’n 5 miljoen euro gekoppeld tussen nu en 2028. Hiermee worden niet allen de bezoekers warm onthaald door te investeren in een nieuw onthaalplein, een onthaalgebouw, maar wordt ook het erfgoed behouden en wordt het Vloethemveld uitgebreid met biodiverse bossen,  graslanden en heide waar bewegwijzerde paden je volop van laten genieten.

Meer informatie over het project Vloethemveld lees je op de projectfiche

Landmark

Aan de westelijke onthaalpoort van Vloethemveld, ter hoogte van de Os en Ezel, is plaats voorzien voor een beeldbepalend kunstwerk (landmark), dat de bezoekers welkom heet en kinderen uitnodigt om te spelen. Dit kunstwerk is onderdeel van een nieuw stuk bos dat in 2022 zal worden ingericht. Deze landmark verwijst naar de erfgoed- en natuurwaarden die in Vloethemveld sterk verweven zijn. Wij zijn dan ook op zoek naar een kunstenaar of ambachtsman/vrouw die een beeldbepalend kunstwerk wil creëren dat bezoekers uitnodigt om te wandelen, kinderen verleidt om te spelen, de natuur- en erfgoe​dwaarden van Vloethemveld weerspiegelt en past in het nieuwe stuk bos langs de dreef met de voormalige nachtwakerswoning van het militair domein.

Meer info is te vinden in het wedstrijdreglement.