Hoe zit het met de lichtkwaliteit van je buitenverlichting: “Van sfeer tot verbruik”

Lumen, lux, candela en luminous flux is waar het allemaal om draait indien je sfeervolle buitenverlichting wenst ! Samen met Suslight.be lichten we deze verschillende termen op een eenvoudige manier toe.

Lumen geven aan hoeveel zichtbaar licht er uit een lichtbron straalt. Het elektrisch vermogen wordt uitgedrukt in Watt. Lumen en Watt tezamen geven weer hoeveel elektrisch vermogen er wordt verbruikt voor een bepaalde lumenstroom. Deze verhouding wordt uiteindelijk weergegeven als: lm/W. Des te hoger de lm/W, des te efficiënter de omzetting van elektrisch vermogen naar licht plaatsvindt. Waaruit volgt dat des te efficiënter de lamp des te lager het energieverbruik en de daarmee bijbehorende electriciteitskosten.


Wat houden lumen in ?

Het aantal lumen geeft weer hoeveel licht er uit een lichtbron afkomstig is. Dit wordt veelal gedaan in de Bol van Ulbricht (Integrating Sphere). Deze bol meet de hoeveelheid licht vanuit alle hoeken. Via een speciale coating reflecteert het licht diffuus uit dit licht wordt gemeten. Door wetmatigheden toe te passen ontstaat uiteindelijk de lumenstroom.

Het aantal lumen verteld ons hoeveel licht er uit een lichtbron komt. De hoek (straalhoek) waarin de lamp uitstraalt geeft een indicatie hoeveel lux het uit te lichten object bereikt. Het aantal lux geeft weer hoe helder een object uiteindelijk wordt ervaren. In een volledig donkere omgeving maakt een object die wordt aangestraald met 100 lumen een imposante indruk. In een omgeving waar er veel strooilicht is zal datzelfde object met dezelfde lamp amper een indruk maken.

Lumen en efficiëntie

De meetmethodiek bepaalt welke golflengten er aanwezig zijn en meet de bijbehorende energie. Fotonen op een kortere golflengte hebben een hogere energie dan fotonen op een langere golflengte. Dit betekent voor licht dat hoe helderder het licht is des te meer energie er in dit licht zit. Dat betekent dat een identieke lamp met 6500K (koel wit) LED’s meer lumen uitstraalt dan wanneer deze is uitgevoerd met 2700K (warm licht) LED’s. Hoe armer het spectrum des te hoger de efficiëntie zal zijn. Dit komt doordat de meest gebruikte LED’s in de basis een blauwe emissie hebben. Blauw heeft een kortere golflengte dan de andere kleuren, op violet na. LED’s met een levendige warme kleur zullen daardoor altijd iets minder efficiënt zijn dan LED’s met een arm spectrum en koele kleur.

Stroomverbruik en efficiëntie

De efficiëntie van de LED bepaalt voor een deel de efficiëntie van de lamp. De gekozen elektrische componenten, optiek, behuizing en thermische aspecten hebben eveneens invloed. Maar ook de ingangsspanning en de spanning waarop de LED’s worden aangedreven. Des te kleiner de overgang in spanning is des te eenvoudiger de aandrijving van de LED’s is. Echter, een te lage spanning kan zorgen dat de LED’s niet branden of dat er enorme transportverliezen optreden in het kabelsysteem. De kwaliteit van het uiteindelijke product en de werking er van is een goede harmonie tussen alle facetten. Een hoge energie-efficiëntie is 1 van de resultaten van een wel doordacht product.

Ontdek hier het uitgebreid en kwalitatief assortiment aan LED buitenverlichting van Suslight.be