Stadhuis Leuven krijgt intieme binnentuin

Het historische stadhuis van Leuven wordt gerestaureerd en moet tegen 2027 een ‘open huis’ voor Leuvenaars en bezoekers worden. Een van de blikvangers is de Vrijthof, een kleine groene oase in deze omgeving van historische stenen, waarin ook de natuur een plek prominente plek krijgt.

 

Via de Open Oproep van de Vlaamse Bouwmeester vond de stad een geschikt ontwerpteam voor het ambitieuze herbestemmingsproject. De tijdelijke vereniging aNNo architecten en FELT architectuur & design in samenwerking met endeavour, 88888 en Atelier Arne Deruyter (landschapsarchitectuur) overtuigden de wedstrijdjury met hun totaalaanpak en visie.

Hun ontwerpidee combineert de erfgoedwaarden van het stadhuis met de nieuwe invulling. De ontwerpers tekenen een nieuw gedeelte in bovenop het huidige politiekantoor. De achthoekige vorm van de nieuwbouw verwijst naar de torens van het stadhuis en het Tafelrond en naar het koor van de Sint-Pieterskerk. Er komt een rechtstreekse toegang via de Grote Markt met ontvangstruimte voor bezoekers. Vanuit de nieuwbouw kan je doorwandelen naar het historische gedeelte. Daar is er plaats voor expo, maar ook voor werkruimte. De buitenkant van het stadhuis en de historische binnenruimtes worden gerestaureerd. Binnen ontdek je Leuvense verhalen van vroeger, vandaag en morgen.

Vrijthof

De binnentuin – het Vrijthof – wordt een groen rustpunt en zal de verschillende delen van het stadhuis nog beter met elkaar verbinden. ‘Het is een mooie stilteplek midden in de stad. We willen dan ook dat de Leuvenaar het Vrijthof vrij kan ontdekken. Daarvoor moeten we werken aan de toegankelijkheid, want nu zijn er veel hoogteverschillen,’ aldus Stijn Cools van aNNo architecten.

Het Vrijthof wordt, naast een aangename groene plek voor jong en oud ook de personeelstoegang en buitenruimte voor de politie, een feërieke plek waar ook kleine evenementen kunnen plaatsvinden. Door een combinatie van nieuwe bomen, waterdoorlatende groene verhardingen en plantenperken behoudt de plek zijn groene karakter en wordt er plaats gemaakt voor een aantal grotere rustplekken. De prachtig bloeiende Catalpa neemt een centrale plaats in. Voor de plantenbakken stelt Arne Deruyter een weelderige beplanting voor. Onder andere de bijzondere bekervaren (Matteuccia struthiopteris), Verbena bonariensis en Veronicastrum virginicum vormen een groene zoom rond de open plek.

Water krijgt een prominente rol. Op de centrale positie van de bestaande waterput komt een concentrisch trechtervormig waterreservoir. Een compositie van gootjes en waterbassins in de andere plantenbakken vervult een dubbele functie. Het zal enerzijds overtollig regenwater vasthouden om de plantenbakken water te geven, en anderzijds wordt het stromen van water zicht- en hoorbaar.

Verhardingen met platte kasseitjes afgewisseld met groene en grijze voegen zorgen voor een bijzonder beeld. Een lange helling tegen de westgevel maakt het vrijthof een toegankelijke plek voor iedereen. Er worden enkele sculpturale zitelementen toegevoegd als sculpturen in een binnentuin.

Voor het boekhandelplein wordt een gelijkaardig concept voorzien met een weelderige beplanting van onder meer meerstammige krentenboompjes en kasseien met groene en grijze voegen.

Bekijk hier het project.

%d bloggers liken dit: