Tuinaannemers dringen aan op efficiënt water geven

De huidige en toekomstige droge periode zorgt voor kopzorgen bij tuinaannemers en plantenliefhebbers. Het is absoluut geen optie om planten te laten afsterven door uitdroging. Anderzijds mag er geen water verspild worden. Efficiënt en waterbesparend handelen is noodzakelijk. Groen Groeien geeft een aantal adviezen.

Werk met gietranden
Plaats gietranden rond bomen en struiken, ze vormen een reservoir aan de voet van de boom of plant. Afhankelijk van de omgevingstemperatuur kan ervoor gekozen worden om de gietrand één of meerdere keren per week boordevol water te gieten. In dat geval gaat er geen water verloren en zal het rechtstreeks naar de wortels van de plant stromen.


Plaats druppelslangen  
Druppelslangen zijn geperforeerde, kunststofslangen die langs kleine gaatjes water laten ontsnappen. Op die manier geven ze geleidelijk aan water af aan voet van de plant of boom. In geval van een perceel met aangeplante struiken, kan er een druppelslang tussen de planten gelegd worden. Bij een boom is het mogelijk om de slang meerdere keren rond de stam te leggen. Het voordeel van dit systeem is dat het helemaal geautomatiseerd kan worden en dat er nauwelijks sprake is van verdamping en verspilling.

Kies het juiste tijdstip
Om verspilling en verdamping zo veel mogelijk uit te sluiten, is het raadzaam om ’s avonds laat de gietranden te vullen of de druppelbevloeiing op te starten. De nacht kent geen zonlicht en het is dan koeler. Er zal geen verdamping zijn en het water heeft de hele nacht de tijd om langzaam in te dringen in de bodem. Het effect van het bewateren zal op die manier veel langer duren.

Lees ook: ‘Uw gazon herstelt zichzelf’

Bron: groengroeien.be