Rubens’ Tuinportiek en –paviljoen wint Europese Erfgoedprijs / Europa Nostra Prijs 2020 [VIDEO]

De Europese Erfgoedprijzen / Europa Nostra Prijzen, de grootste eer van Europa op het gebied van erfgoed, gaan in 2020 naar 21 voorbeeldige prestaties uit 15 Europese landen. Onder de winnaars dit jaar is de Rubens’ Tuinportiek en –paviljoen in Antwerpen.

 


De Europese Erfgoedprijzen / Europa Nostra Prijzen zijn door de Europese Commissie in 2002 gelanceerd en worden sindsdien door Europa Nostra beheerd. Ze vieren en bevorderen de beste praktijken op het gebied van erfgoedbehoud, onderzoek, beheer, vrijwilligerswerk, onderwijs en communicatie. Op die manier dragen ze bij tot een sterkere publieke erkenning van cultureel erfgoed als een strategische hulpbron voor de samenleving, de economie en het milieu van Europa. De prijzen worden gefinancierd door het “Creative Europe”-programma van de Europese Unie. De European Erfgoedprijzen / Europa Nostra Prijzen belichten en verspreiden beste praktijken, moedigen de grensoverschrijdende uitwisseling van kennis aan en verbinden belanghebbenden op het gebied van erfgoed in bredere netwerken.

Rubens’ Tuinportiek en –paviljoen

De 400 jaar oude tuinstructuren zijn ontworpen en gebouwd door de grote schilder-humanist Peter Paul Rubens (1577-1640) op zijn eigendom in Antwerpen. Het zijn de enige structuren van Rubens’ oorspronkelijk ontwerp die min of meer intact zijn overgeleverd en ze vormen hoogtepunten in het huidige Museum Rubenshuis. De verschillende toegepaste steensoorten waren in slechte conditie als gevolg van pollutie, ongeschikte ingrepen, waterinsijpeling en structurele scheuren. Het twee jaren durende restauratieproject, dat opgeleverd werd in april 2019, heeft dit belangrijke erfgoed geconsolideerd voor toekomstige generaties door enerzijds veelvuldig onderzoek en anderzijds door de toepassing van de beste behandelingmethoden voor steenconservatie.

Het ensemble van portiek en paviljoen was geïnspireerd door Romeinse architectuur en door 16de eeuwse Italiaanse schilders-architecten zoals Michelangelo en Giulio Romano. De portiek en het paviljoen  figureren in verschillende van Rubens’ schilderijen, evenals in schilderijen van vooraanstaande tijdgenoten Anthony van Dyck en Jacob Jordaens. De portiek, in de vorm van een triomfboog, markeert de doorgang naar de tuin, terwijl het paviljoen het focuspunt in de tuin is. De beelden van Mercurius en Minerva bovenop de portiek zijn bedoeld als personificaties van respectievelijk de kunst van het schilderen en van kennis en wijsheid.

De Jury prees de “minimale conservatie, door zowel jonge als ervaren conservators, om de iconische maar kwetsbare, gebeeldhouwde portiek te behoeden en dit gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek dat in eerste instantie uitgevoerd werd om de meest geschikte conservatiemethoden te bepalen en dat tijdens uitvoering de oorspronkelijke kleuren van het paviljoen aan het licht gebracht heeft. De glazen luifel is ontworpen met veel gevoel en respect voor de portiek met het beeldhouwwerk dat ook voorkomt in de schilderijen van Rubens, een kunstenaar met Europese en zelfs wereldbetekenis.”

Publieksprijs

Erfgoedliefhebbers en voorstanders uit Europa en de hele wereld kunnen tot 1 september online stemmen op hun favoriete prijswinnaars en beslissen welke prestatie dit jaar de Publieksprijs in ontvangst zal nemen. In tijden van opsluiting en fysieke afstand hopen de Europese Commissie en Europa Nostra een bijzonder groot aantal mensen te inspireren om de bekroonde prestaties van dit jaar te ontdekken en de namen van hun drie favoriete winnaars te delen. De Publieksprijs wordt na de zomer bekendgemaakt. De winnaars van de Grand Prix, die elk recht hebben op een geldbedrag van 10.000 euro, zullen bij deze gelegenheid ook openbaar worden gemaakt.