De ‘Trendtuinen’ 2020

Brenda Horstra van Tuinbranche Nederland heeft naar jaarlijkse gewoonte samen met trendwachter Aafje Nijman de drie belangrijkste zogenaamde tuintrends voor 2020 in kaart gebracht. Welke invloed dat heeft op de tuin is door landschapsarchitect Wim Wijsman vormgegeven in drie trendtuinen. Ze kregen, zoals het in de marketing hoort, uiteraard een engelse naam mee.

 


1: Blended Cultures
Veel mensen zijn zich inmiddels bewust dat de digitalisering hun wereld niet alleen verbreedt, maar ook versmalt. Zij willen uit die sociale media-bubbel van gelijkgestemden stappen en hun horizon verbreden. „Zij omarmen diversiteit, inclusiviteit en combineren realiteiten’’, aldus Horstra.

In de bijbehorende trendtuin resulteert dit in een mix van materialen, werelden en culturen, vandaar Blended Cultures. De beplanting is uitgesproken, zowel qua kleur, vorm en bloeiwijze. In de tuin is een bonte mix toegepast, bijvoorbeeld Rudbeckia, Crocosmia ’Orange Pekoe’, Veronica longifolia ’Melanie White’ en Salvia uliginosa ’Ballon Azul’. De tuin straalt gezelligheid uit en is dan ook bedoeld voor het sociale tuintype dat graag samen met anderen – van jong tot oud – van de tuin gebruikmaakt.

 

2: Inner retreat
Andere mensen hebben moeite om de technische ontwikkelingen bij te houden. Zij willen zich onttrekken van alle (digitale) prikkels die voortdurend op hen afkomen. „Zij willen geholpen worden om tot rust te komen en ondersteund in hun zoektocht naar een gezond en groen leven.’’

De tuin Inner retreat is voor hen ontworpen. Hier kunnen mensen zich terugtrekken uit de drukke buitenwereld, zich ontspannen en weer opladen. Daarom vind je geen schreeuwerige kleuren of extreme vormen in deze tuin, maar juist zachte, transparante tinten. De beplanting kenmerkt zich door fijne blad- en stengelstructuren en zachte bloeikleuren. Zo groeien in de ovale plantborders onder meer Astilbe ’Mighty Pip’, Thalictrum ’Anne’ en Eryngium ebracteatum.

 

3: Street Savage
Er is ook een groep mensen die juist behoefte heeft aan verandering, die buiten de gebaande paden wil treden en als tegenwicht voor het ’perfecte plaatje’, schoonheid in het imperfecte te zien. Onconventioneel, onorthodox en persoonlijk zijn de sleutelwoorden die bij hen passen.

Die behoefte is vertaald naar een tuin waarin eigenlijk alles mag. De gebruikte materialen zoals stelconplaten, aluminium en een zwarte halfverharding geven de tuin een rauwe uitstraling. De felgekleurde graffiti steekt daar vrolijk bij af. Ook de beplanting bloeit in uitgesproken kleuren. Daarnaast biedt deze tuin ruimte aan ’imperfecte’ planten, zoals de doorgeschoten dakplatanen die er door Wijsman in zijn gezet. De Street Savage-tuin zal vooral het tuintype aanspreken dat status ontleent aan zijn tuin.

 

De drie trendtuinen zijn aangelegd bij tuincentrum Huiting in het Nederlandse Vianen. Voor het realiseren van de trendtuinen werkt Tuinbranche Nederland samen met Bloemenbureau Holland en iBulb.

Bron: Hortipoint