600 jaar KU Leuven met ‘Dwaaltuin’ als blikvanger

In 2025 viert KU Leuven haar 600-jarig bestaan. Een verjaardag die de universiteit op dit moment al volop voorbereidt. 2025 wordt een feestjaar met tentoonstellingen, vieringen en allerlei terug- en vooruitblikken. Maar de universiteit ook een blijvende indruk nalaten in de stad. Zo komt er een bijzonder kunstwerk van kunstenaarsduo Gijs Van Vaerenbergh in het kasteelpark Arenberg. ‘Dwaaltuin’, op de huidige plek van parking De Molen langs de Celestijnenlaan, wordt een installatie waar kunst en wetenschap letterlijk met elkaar zullen vergroeien. Het werk wordt de hoeksteen van een heel nieuwe invulling van de publieke ruimte rond het kasteel van Arenberg.

Dwaaltuin wordt een open doolhof. Een compositie van gekromde stalen rasters met een transparante structuur. Een grote variëteit aan klimplanten zal het stalen canvas daarna inkleuren. Gaandeweg ontstaat zo een woud van klimplanten dat groeit en bloeit op het ritme van de seizoenen. Het werk transformeert van architectuur naar natuur, van orde naar chaos, van staal naar hout.


“Het project bevindt zich op het kruispunt van kunst en landschap. Het zet in op een gelaagde identiteit. Het refereert aan mythologische doolhoven én formele historische tuinen. Het is een folly én een wetenschappelijk-botanische collectie, een architecturale sculptuur en een speelelement, een passageruimte én een ontmoetingsplek. Deze diverse lagen vloeien samen tot een hedendaagse, artistieke aanvulling op het eeuwenoude park”, zegt het ontwerpersduo Gijs Van Vaerenbergh.

Uitnodiging tot dwalen

Het werk heeft een sterke symbolische waarde, die aansluit bij de waarden van de universiteit als wetenschappelijke onderzoeksinstelling. ‘Dwalen’ staat voor zoeken en verwondering. Voor confrontatie met het onbekende en de ontdekking. Voor frustratie en opluchting. Voor tijd nemen. ‘Tuin’ staat voor een afgebakende, beschermde, groene plek, voor een stukje beheerste natuur. Voor de dynamiek van groei, de verandering van de seizoenen, zaaien en zien groeien. Het is de tijd die zichtbaar wordt. 

Een dwaaltuin is enerzijds een ‘tuin’: een groene en groeiende plek, een stukje beheerste natuur. Een plek waar seizoenen komen en gaan, waar het verstrijken van de tijd zichtbaar wordt. Maar anderzijds vind je er ook het woord ‘dwalen’ in terug.

 “Dwalen staat voor mij voor zoeken met de openheid om verbaasd te worden door wat je op je weg vindt”, zegt rector Luc Sels. “De term ‘dwalen’ heeft voor de universiteit ook een bijzondere betekenis. Het was oud-rector Pieter De Somer die in 1985 in een toespraak tot Paus Johannes Paulus II sprak over de noodzaak van ‘de vrijheid tot dwalen’. Geen academische vrijheid zonder dwalen dus.”

 

Stad en universiteit

Dwaaltuin zal tot stand komen door een nauwe samenwerking tussen kunstenaars en verschillende diensten, onderzoekers en groepen van de KU Leuven en daarbuiten. Het wil een voorbeeld zijn voor de symbiose tussen kunst en wetenschap, een traject waarbij een artistiek creatieproces en wetenschappelijke kennis elkaar aanvullen en versterken. 

Het kunstwerk past ook in een lange traditie waarbij de universiteit de publieke ruimte in de stad artistiek mee invult. Denk aan het ‘Fonske’ op het De Somerplein, of de kever op het Ladeuzeplein. Doorheen heel de stad wil KU Leuven een parcours van kunstwerken lanceren.

“Geen KU Leuven zonder Leuven, maar ook geen Leuven zonder KU Leuven. Die zes eeuwen samenwerking gaan we in 2025 vieren. Met deze Dwaaltuin krijgt die duurzame band een nieuwe blikvanger. Het wordt een echt landmark, een levende ontmoetingsplek voor jong en oud, voor studenten en inwoners”, zegt Leuvens burgemeester Mohamed Ridouani.

De realisatie van Dwaaltuin is mede mogelijk gemaakt met de financiële steun van Vlaamse gemeenschap binnen het kader van het Stimuleringsinstrument Kunst in Opdracht in de publieke ruimte.

Alle informatie is te vinden op deze website.