Waterplein Tiel combineert spelen met water

Ontwerpbureau De Urbanisten realiseert in gemeente Tiel een waterplein: wateropvang wordt gecombineerd met een groen landschap en talloze spelaanleidingen. Bij hevige buien dient het plein, naast basisschool De Achtbaan, als buffer waarmee wateroverlast in het oostelijke deel van Tiel kan worden voorkomen. Het bassin is een waterdichte kuip van beton. Als het fors regent, stijgt het grondwater. Het gewicht van het beton en het gebufferde water zorgt dat de kuip niet omhoog komt. Naast en beneden het sportveld ligt een bufferkamer. Wanneeer het begint te regenen, loopt eerst water in het hemelwaterriool, daarna in de bufferkamer en uiteindelijk op het plein.

Voor het plein kozen De Urbanisten een uniek en speels ontwerp. Het groene landschap staat centraal rond vier bassins voor wateropvang, waarin op zowel droge als natte dagen spel en ontspanning mogelijk is. Tussen de bassins door slingert een ‘slang’ van rode baksteen die door hoogteverschillen, hellingen en hoeken allerlei spelaanleidingen biedt. Bomen blijven staan en heuvels met gras vervolmaken het ‘driedimensionale speellandschap’.

Waterplein-Tiel-Godfried-de-Graaff-copy-copy