Utrecht krijgt verticaal bos

De Italiaanse architect Stefano Boeri is samen met MVSA Architects geselecteerd voor de Healthy City Quarter aan de Jaarbeursboulevard in Utrecht.  Ze ontwerpen ieder een gebouw dat de natuur in de stad wil terughalen met als doel een gezonder leven.

 


Het project ‘Wonderwoods’ wordt ontwikkeld door een consortium onder leiding van G&S Vastgoed en KondorWessels Projecten. Dit consortium won met hun plan Wonderwoods de door de gemeente uitgeschreven tender. Het plan doet recht aan de ambities van de gemeente Utrecht voor gezond stedelijk leven. Het plan Wonderwoods gaat over het terughalen van de natuur in de stad voor een gezonder leven.

In de gebouwen komen koop- en huurwoningen voor verschillende doelgroepen, kantoren, ‘gezonde’ horeca, fitness/yoga-faciliteiten, kleinschalige winkels, educatievoorzieningen en inpandige stallingen voor fietsen en deelauto’s. Ook komt er een Playlab, een publieksfunctie dat een combinatie biedt van technologie (virtual reality, 3D) en beeldende kunst.

Groen centraal

Het plan Wonderwoods omvat twee torens van 90 en 70 meter hoog waarin plaats is voor wonen, werken, ontspanning en vermaak.

De negentig meter hoge, door Stefano Boeri in samenwerking met Arcadis ontworpen toren komt aan de Croeselaan te staan. Het gebouw ziet eruit als een verticaal bos, waarbij de beplanting is mee ontworpen op de balkons en aan de gevel. De ontwerpers werden geconsulteerd door de Botanische Tuinen van de Universiteit Utrecht.

Stefano Boeri is bekend van onder meer het ‘Bosco Verticale’ in Milaan.

De door MVSA ontworpen toren bevat rondingen en veel groen aan de binnenkant. Dit is van buiten te zien doordat de te openen atria een doorkijk bieden naar de binnenkant. Enerzijds heeft de toren zoals de kantoren in de omgeving een robuuste uitstraling, anderzijds wordt het op detailniveau aangepast voor een prettig straatniveau.

Het groen bij Wonderwoods staat centraal in het concept. Voor het verticale bos, het groen aan de binnenkant en de daktuinen is een verbinding gemaakt met de Utrechtse Heuvelrug. Het rollende heuvelachtige landschap wordt hier voortgezet. Alleen de lokale soorten worden gebruikt die getest zijn op extreme omstandigheden.

Er komen 360 bomen, 9.640 struiken en heesters, 10.000 planten en dertig verschillende soorten dieren (vogels, vleermuizen, vlinders, bijen, hommels en zweefvliegen) in en rond de gebouwen. Er komt één hectare bos en twee hectare struiken op de twee gebouwen (ter grootte van zes voetbalvelden).

Arcadis landschapsarchitecten, Amersfoort tekende het esthetisch ontwerp voor de groene inrichtingselementen. Samen met Van den Berk Boomkwekerijen uit St. Oedenrode, heeft de Koninklijke Ginkel Groep de afgelopen maanden gewerkt aan de technische uitwerking om de realisatie en het onderhoud van alle groene inrichtingscomponenten daadwerkelijk mogelijk te maken. De Koninklijke Ginkel Groep realiseert de daktuinen en interieurbeplanting & groene binnengevels van dit gebouw.

Naar verwachting start de bouw van Wonderwoods, in 2022 moet het klaar zijn voor gebruik.