Skywalk Antwerpse Zoo wint FEBE-Award

De Skywalk en het nieuwe Inkomgebouw ZOO Antwerpen winnen de FEBE-Award in de categorie ‘Outstanding Precast’. De prijs in de categorie ‘Precast in Landscape’ gaat naar de nieuwe speelplaats van de kleuter- en basisschool Sint-Leo Hemelsdaele in Brugge.

 

FEBE, de Federatie van de Belgische prefab Betonindustrie (FEBE), organiseert sinds zes jaar de Febe Elements Awards. Hierbij worden de meest prestigieuze projecten in prefab beton van het voorbije jaar bekroond. Dit jaar werden de projecten onderverdeeld in de volgende categorieën: ‘Precast in Infrastructure’, ‘Precast in Landscape’, ‘Precast in Structure’, ‘Precast in Buildings’ en ‘Outstanding Precast’. Over de categorieën heen werden er 71 kandidaturen ingediend.

ZOO Antwerpen

Het masterplan 2020 voor de ZOO van Antwerpen voorziet de realisatie van een hedendaags inkomgebouw. Op het dak van de nieuwbouw vinden we een 225 meter lang betonnen wandelpad, de zogenaamde ‘skywalk’. De nieuwbouw smelt als het ware samen met de reeds aanwezige materialen in de ZOO.  De groot-formaat-tegels sluiten naadloos aan op de historische paden in het park.  Dankzij de doordachte materiaalkeuze en de helling van ongeveer 4 procent blijft het looppad in alle weersomstandigheden vlot beloopbaar en wordt het niet glad.

Door het prefabriceren van de complexe, organische vormen in een gespecialiseerde fabrieksomgeving werd de foutenmarge tot een absoluut minimum herleid en kon het volledige project in slechts 10 maanden gerealiseerd worden.

De Skywalk en het nieuwe inkomgebouw werden ontworpen door Fondu Landscape Architects en 8 Office Architects, en gerealiseerd door Democo NV.

Volgens de jury van de FEBE-Awards is dit een voorbeeldproject dat laat zien tot wat hedendaags prefab beton in staat is.  Enerzijds is er de innovatieve benadering van een klassiek probleem: een verbinding van twee gebouwen. Door een niet-conventionele ruimte te benutten, namelijk de dakstructuur, krijgt de bezoeker een heel ander beeld op de omgeving, waaronder het Centraal station, zonder in te boeten op de functionele aspecten.

Anderzijds is er de complexe structuur waarbij nagenoeg geen enkel prefab element hetzelfde is.  Door gebruik te maken van innovatieve uitvoeringstechnieken en uitvoeringsmethoden, ontstaat binnen een zeer korte tijdspanne een hoogwaardig resultaat.  Deze realisatie bewijst volgens de jury dat elke constructie geprefabriceerd kan worden.

Een uitdagend ontwerp, een goede voorbereiding en een excellente samenwerking tussen ontwerper, fabrikant en uitvoerder hebben geleid tot een ‘Outstanding’ eindresultaat waarbij de technische perfectie en de complexe structuur volledig opgaan in het geheel.  Het belevingsaspect staat centraal waardoor bezoekers nog meer kunnen genieten van de ZOO.

In CG Concept 2017/4 vindt u een uitgebreide reportage over de renovatie van de Antwerpse ZOO.

 

Speelplaats van Sint-Leo Hemelsdaele in Brugge

De prijs in de categorie ‘Precast in Landscape’ ging naar de nieuwe speelplaats van de kleuter- en basisschool Sint-Leo Hemelsdaele in Brugge. De speelplaats werd ontworpen door Architecten Bovijn + Watelle.

530 unieke tegelontwerpen van het formaat 60×60 cm vormen de eye-catcher van de speelplaats.  Juf Stephanie Cool van de school zelf liet de cijfer- en lettervormen tot leven komen waarna ze werden omgezet in ‘designtegels’. De figuren spreken tot de verbeelding van de kinderen en bieden een antwoord op het uitgangspunt spelprikkels op de speelplaats te voorzien zonder inname van extra ruimte. Ze stimuleren bovendien elk van de verschillende leeftijdsgroepen.

Het beton heeft hier dus niet enkel een esthetische en functionele functie, maar speelt tevens een educatieve rol. De kleuters kunnen werken rond kleur en vorm, de beginnende lezers kunnen al spelend letters en cijfers oefenen en voor de grotere kinderen werden er coördinaten in het ontwerp verwerkt. Die coördinaten waren bovendien een handig en toch wel noodzakelijk hulpmiddel voor de aannemer bij de plaatsing. Deze ‘designtegels’ van Stradus Infra werden gemaakt volgens een innovatief productieproces dat toelaat vrijwel elk ontwerp op een tegel te plaatsen.

Bij het ontwerp van de speelplaats werd eveneens aandacht besteed aan het behoud van het groen en een multifunctionele inrichting met spel-, zit- en structuurelementen. Er werd een eiland met veel speelgroen zoals gras, bomen en een zandbak voorzien, volledig omringd door Solid zitelementen. In dit eiland werd een van de podia met de speltegels verwerkt. Ook kregen de kindjes een sportveld, omgeven door Solid zitelementen en ook weer een sokkel met speltegels. De uitvoering werd verzorgd door aannemer De Jonghe uit Eeklo.

De jury ziet in deze speelplaats een mooi voorbeeld van hoe een zeer origineel, functioneel en speels resultaat bekomen kan worden door het gebruik van eenvoudige materialen. Het groen wordt mooi geïntegreerd. Er is een duidelijke afbakening tussen de verschillende speelruimtes met betonelementen die uitnodigen tot verbeelding. Een scheiding tussen groenzone en tegelzone wordt gebruikt als zitbank, maar ook als lessenaar, loopcircuit of ruggensteun. De veiligheid wordt verhoogd door de afgeronde randen. Het speelse karakter wordt benadrukt door de geprinte tegels.

De jury waardeert de wijze waarop deze speelplaats werd omgetoverd van een grijze, eenkleurige ‘tegel’-speelplaats naar een multifunctionele, uitdagende en kindvriendelijke ‘speel’-plaats.  Dit alles door het gebruik van standaard prefab elementen.

 

Andere Awards

• De winnaar van de award ‘Precast in infrastructure’ is de nieuwe dijk in het Franse Givet. Geprefabriceerde betonnen keerwanden dienen er als praktische oplossing om een gelijk niveau voor een wandelweg langs de Maas  te realiseren en een fundering voor de brug die wandelaars toegang verschaft tot de bossen van Givet.  De keerwanden hebben naast een grondkerende ook een waterkerende functie.

Om de keerwanden het rustieke karakter te geven dat perfect past in de rustige en natuurlijke setting van de omgeving, zijn ze voorzien van een structuur: een horizontaal lopend metselwerkpatroon met natuurlijke rotsen van verschillende groottes. Het ongelijke oppervlak van de rotsen verlevendigt bovendien de façade.

 

• De award ‘Precast in Buildings’ ging naar het Woods gebouw van Crepain Binst Architecten in Leuven.

• De winnaar van de award ‘Precast in Structures’ is het Ziekenhuiscomplex CHC in Luik.