Rheinboulevard in Köln-Deutz wint Deutscher Landschaftsarchitektur Preis 2017 [VIDEO]

De Bund Deutscher Landschaftsarchitekten (bdla) heeft de tweejaarlijkse Deutscher Landschaftsarchitektur Preis 2017 uitgereikt. De eerste prijs ging naar de Rheinboulevard in Köln-Deutz van Maik Böhmer, Planorama Landschaftsarchitektur uit Berlijn.

 

Met het stadsontwikkelingsproject Rheinboulevard op de rechteroever van de Rijn wilde de stad het lang verwaarloosde oude stadsdeel Deutz nieuw leven inblazen en opnieuw verbinden met het historische stadscentrum. Het gaat om een van de grootste stedenbouwkundige projecten in Keulen van de laatste jaren.

Blikvanger in het ontwerp van Büro Planorama is een monumentale, 500 m lange watertrap in wit beton langs de Rijnoever.  De constructie is onderdeel van de verhoogde waterkering die de stad moet beschermen tegen overstromingen. De trap is 6 m hoog en telt 8 treden die via kleinere trappen toegankelijk zijn. De treden dienen als zitbank, en onderaan loopt een wandelpad langs de Rijn. Op drie plaatsen zijn half cirkelvormige panoramische platforms aangelegd.

De ontwerpers besteedden bijzondere aandacht aan de verhardingsmaterialen. Ze kozen voor grote witte betondallen met langwerpige groeven die een geometrisch patroon vormen. Waar de straten van Deutz samenkomen is een klein stadsplein aangelegd dat de overgang vormt naar de nieuwe Rijnpromenade. Voor de bestrating werd natuursteen gebruikt die mooi contrasteert met het witte beton van de promenade.

De groene promenade bestaat uit een centraal pad, met langs beide kanten een brede grasstrook beplant met Japanse honingbomen (Sophora japonica). De bestaande essen (Fraximus excelsior) werden behouden en in het nieuwe project geïntegreerd.

Op de site bevinden zich ook de grondvesten van het Romeinse fort Castellum Divitia dat aan de oorsprong ligt van Deutz. Die archeologische restanten werden zorgvuldig opgenomen in het project.

Volgens de wedstrijdjury is de Rheinboulevard een voorbeeld hoe “een hele stedelijke ruimte verandert met een enkele landschapsarchitecturale geste.” De grote trap vormt een tribune met uitzicht op de stad. De jury prijst onder meer de geslaagde enscenering van de rivier, de hoge verblijfskwaliteit, de subtiele integratie van hoogwaterbescherming, en de behoedzame omgang met de historische omgeving.

Een uitgebreide reportage hierover verscheen in CGConcept 2016/1

 

 

Prijs voor de beplanting

Lohsepark, Hamburg / VOGT Landschaftsarchitekten AG

Het 4 ha Lohsepark vormt de centrale groene ruimte van de nieuwe Hamburger HafenCity. De jury prijst de buitengewone beplanting met honderden bomen van twintig verschillende soorten. Bomen met een schilderachtige vorm, een bijzondere lentebloei of herfstverkleuring, waaronder meer dan zeventig oude appel- en kerssoorten.

 

 

Prijs ‘Groene infrastructuur als strategie’

Zu neuen Ufern, Siegen / Atelier LOIDL Landschaftsarchitekten

Een vroegere parking langs de oevers van de Sieg werd door Atelier Lodl omgevormd tot een aangename stadspromenade langs de rivier, met een grote trappenpartij tot aan het water. Tegelijk kreeg de Sieg een ecologische bestemming. Volgens de jury is een geslaagd voorbeeld van stadsontwikkeling door de rivier opnieuw onderdeel van de stad te maken en van een vergeten stadsdeel een nieuw stadscentrum te maken.

 

Prijs ‘Woonomgeving en -ontwikkeling’

Daktuin Wagnis 4, München / Rupert Wirzmüller, Wamsler Rohloff Wirzmüller FreiRaumArchitekten

Volgens de jury overtuigt dit project door de combinatie van hedendaagse architectuur en landschapsarchitectuur. Door gebruik te maken van de daken wordt niet alleen de gebruiksmogelijkheden van het groen verhoogd, maar wordt ook een bijdrage geleverd aan de klimaatbeheersing. Bovendien werden bewonersgroepen van bij het begin zeer nauw bij de plannen betrokken.

 

Prijs ‘Planning en participatie’

wagnisART woonomgeving als participatief proces, München / bauchplan, München

wagnisART is volgens de jury een voorbeeld van een geslaagd participatieproces bij een grootschalig project waarbij woningbouw, architectuur en publieke ruimte als één geheel werden beschouwd. Van bij het begin werden (toekomstige) bewoners bij de ontwikkeling betrokken en werd de aanleg van de publieke ruimte als een integraal element meegenomen.

 

Prijs Natuurbehoud en landschap

Botanischer Park Blankenfelde, Berlin-Pankow / FUGMANN JANOTTA PARTNER Landschaftsarchitekten und Landschaftsplaner

Volgens de jury is dit een mooi voorbeeld hoe monumentenzorg en natuurbehoud hand in hand kunnen gaan. De ontwerper is er in geslaagd om het 100 jaar oude Volkspark om te vormen tot een aangenaam recreatiepark waar natuurbeleving centraal staat, met respect voor de historische landschappen.

 

Prijs ‘Spel en sport’

Play_Land, Oberhausen-Holten / wbp Landschaftsarchitekten GmbH | Christine Wolf, Rebekka Junge

Volgens de jury is dit een geslaagd voorbeeld van integratie van een speelplaats in een drukke en dichtbebouwde woonwijk, door optimaal gebruik te maken van de bestaande topografie en door de inventieve en originele vormgeving van het speelplein. De jury prijst onder meer de ‘ruwe eenvoud’ en de ‘liefdevolle detaillering’ van de verschillende speeltuigen en speelruimten.

 

Prijs Klimaataanpassing

:terra nova BiospärenBand, Rhein-Erft Kreis / bbz landschaftsarchitekten & Ernst Scharf Architekt, Berlin

Een voormalige bruinkoolsite werd omgevormd tot een recreatief en educatief energielandschap waarin de geschiedenis van de bruinkoolwinning wordt opgeroepen. Volgens de jury gaat het om een geslaagd voorbeeld van landschapsherstel en -ontwikkeling. Bijzonder detail zijn de markante oranje ecoducten voor wild.

 

Prijs: Licht in de publieke ruimte

Leo-Fritz Gruber-Platz, Köln / Hiltrud M. Lintel, scape Landschaftsarchitekten GmbH

Bij de omvorming van een parking tot stadsplein lieten de ontwerpers zich inspireren door de naamgever van het plein, Leo-Fritz Gruber, een pionier van de film en fotografie. Film en vooral licht vormt de basis van het ontwerp. Met betonplaten in de verhouding van een kleinbeeld (6:9) en een innovatief lichtconcept waarbij het plein ‘s avonds verandert in een soort projectieruimte.

 

Prijs ‘Landschapsarchitectuur in Detail’

Ottoplatz, Köln-Deutz / bbzl böhm benfer zahiri landschaften städtebau

De Ottoplatz in Keulen valt volgens de jury op door de duidelijke en eenvormige vorm- en materiaalkeuze en de uitgesproken aandacht voor details, waardoor het plein perfect aansluit bij de omliggende gebouwen. Een mooi voorbeeld van ‘minder is meer’, aldus de jury.

 

De BDLA publiceerde een tweetalige brochure (Duits-Engels) waarin alle bekroonde projecten uitgebreid worden beschreven. U kunt deze brochure gratis bestellen op de website van de BDLA.

 

deutscher-landschaftsarchitektur-preis