Parkbrug Antwerpen genomineerd voor de Footbridge Award 2017

De pas geopende Parkbrug Antwerpen, die het Eilandje verbindt met het Park Spoor Noord, is genomineerd voor de Footbridge Award 2017, een wedstrijd georganiseerd en gesponsored  door het tijdschrift  “Bridge Design & Engineering”.

Langs de kant van het Eilandje rust de Parkbrug op de London Tower, aan de kant van Park Spoor Noord rust de brug op het kopgebouw van de Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen. De brug is met haar niet-alledaagse vorm een opvallende toegangspoort tot het noorden van de stad.

Aan de kant van de London Tower heeft de Parkbrug een grote lift en een trap met een speciaal fietsgootsysteem: VeloComfort. Het maximale stijgingspercentage van een helling bedraagt 4 procent. De helling zou dan een lengte van meer dan 150 meter moeten hebben. Dat was op die plek onhaalbaar. Het is de eerste keer dat VeloComfort in Vlaanderen wordt gebruikt op het openbaar domein.

Twee stadslandschappen
Het Eilandje en Park Spoor Noord zijn vandaag twee stadslandschappen met verschillende functies en karakter. Samen met de brug bepalen ze de nieuwe identiteit van Antwerpen Noord. Omdat de nieuwe brug het eindpunt van de Leien is, functioneert ze als stedelijk knooppunt. Men komt via dit punt de stad in of uit en ervaart het object als een poort. Die zichtbaarheid was een belangrijk uitgangspunt voor het ontwerp van Ney & partners.

Een patroon van openingen, de textuur en de structuur van de brug geven het gevoel dat men door een ruimte loopt. Zon en lichtinval zullen overdag voor een spel van licht en schaduw zorgen. ‘s Nachts zal de brug als een lantaarn de buurt oplichten.