Operatie Steenbreek \ Promotiefilm over belang groene tuinen [VIDEO]

In Nederland lanceerden enkele steden en gemeenten, wetenschappelijke instellingen en organisaties eerder dit jaar de ‘Operatie Steenbreek’. Een promotiefilm legt uit waarom de campagne nodig is.

Het doel van de actie Operatie Steenbreek is om burgers te enthousiasmeren om hun tuin te vergroenen. De negatieve gevolgen van verstening worden daarbij onder de aandacht gebracht. Denk hierbij aan de afbreuk van de biodiversiteit en aan klimaatverandering. Minder groen in de tuin betekent minder vogels, insecten en andere dieren.


Tijdens de hoosbuien – waar we steeds vaker mee te maken hebben – moet het regenwater snel worden afgevoerd om overlast te overkomen. Dit betekent een enorme druk op het riool. Burgers die hun tuin vergroenen dragen een belangrijke bijdrage aan de leefbaarheid van hun buurt. Zeker als men bedenkt dat plusminus 40% van de stedelijke oppervlakte in bezit is van particulieren.

Op de halfjaarlijkse bijeenkomst van Operatie Steenbreek, werd het promofilmpje van deze campagne getoond. Dit filmpje laat duidelijk zien wat het belang van deze actie is.

 

Versteende tuinen

Van de Nederlandse tuinen ligt 44% voor minstens de helft vol met tegels. Dat kan tot grote problemen met wateroverlast leiden, zeker nu er meer regen valt door klimaatverandering. Nederlands eerste Watergezant Henk Ovink roept mensen daarom op om hun tuin meer ‘regenproof’ te maken, door te kiezen voor gras of planten in plaats van tegels. “Als elk gezin zijn tuin zou aanpakken, zou dat een enorme impact hebben”, aldus Ovink.

Bijna in het hele land is nu en dan sprake van wateroverlast na zware regenval, blijkt uit onderzoek van Rioned uit 2014. In dat jaar waren er ruim 8000 gevallen van ernstige overlast, zoals ondergelopen kelders, hinder voor het verkeer of opdrijvende putdeksels. Slechts in 19 gemeenten werd geen enkel incident van wateroverlast gemeld.

“De komende jaren zullen extremen in het weer steeds vaker voorkomen”, zegt weervrouw Helga van Leur. “Door de klimaatverandering krijgen we vaker uitschieters in regenhoeveelheden. Daarnaast is de hoeveelheid regen over het jaar ook toegenomen, van gemiddeld 700 millimeter per jaar rond 1900 naar 833 millimeter nu.”