Kastanjekanker vastgesteld in Wetteren

Begin september werd in regio Wetteren aan een aantal bomen op privé-gronden de aanwezigheid van Kastanjekanker opgemerkt. Ook elders in Vlaanderen wordt de kastanjekanker dit jaar waargenomen.

Als gevolg van deze vondst voert het Federale Agentschap voor Voedselveiligheid FAVV extra controles uit in de nabijheid van kwekerijen. Op de kwekerijen zelf zullen de gangbare controles verder gezet worden. Besmette planten in een kwekerij worden vernietigd, buiten kwekerijen wordt het kappen van de besmette bomen sterk aanbevolen maar is het niet verplicht. De aanwezigheid van kastanjekanker op een perceel of in de nabije omgeving ervan, in een straal van 150 meter, kan een belemmering zijn om een plantenpaspoort voor waardplanten te verkrijgen.


Kastanjekanker

Kastanjekanker (Cryphonectria parasitica) is een schimmel die bij volwassen bomen kankergezwellen op de takken en op de stam veroorzaakt en voor kastanje meestal dodelijk is. Vaak zijn op afstervende plekken geel-oranje-rode wratjes op de schors terug te vinden. In kwekerijen wordt de schimmel vaak ter hoogte van de ent teruggevonden.  Op jonge bomen treedt oranjeverkleuring van de stam op. De boom reageert meestal door vorming van waterloten rond de geïnfecteerde zone. Boven de ziekteplekken sterven de takken af, terwijl die onder de afgestorven plekken weer uitlopen. De bladeren blijven lang zitten nadat de takken zijn afgestorven zodat zieke bomen ook in de winter van ver te herkennen zijn.
Naast tamme kastanje (Castanea dentata of sativa) kunnen ook Quercus spp., Castanopsis, Acer, Rush typhina en Carya ovata waardplanten zijn.

Meer informatie over kastanjekanker vindt u hier.

Bron: AVBS