©Advanta - Limagrain

Is gecoat graszaad de toekomst?

Erik Truyers is salesmanager gazonzaden en veldbloemen en productmanager gazonzaden bij zadenbedrijf Advanta. Al 35 jaar werkt hij in de branche en is doorkneed in de materie. We vroegen hem naar zijn visie op de coating van graszaden. Wanneer is het zinvol om graszaad te coaten? En kan coating de weerbaarheid van grassen tegen klimaatverandering versterken?

Erik Truyers: “Al meer dan twintig jaar passen we de coating van graszaad toe. We waren daar destijds pionier in en brachten ‘Headstart’ op de markt. Ondertussen zitten we al aan de vierde generatie ‘Headstart Advance’. Wat we daarin anders doen is dat we de coating niet rond het graszaad aanbrengen. Dan wordt het namelijk dubbel zo groot in volume en verkoop je meer coating dan graszaad. Daarbij is de kiem ook erg teer en gevoelig. Je kunt qua voeding dus maar zoveel meegeven tot je die grens bereikt waarin je de kiemwortel gaat beschadigen. Meststoffen zijn immers zouten en als die in contact komen met je kiem, dan verbrandt die. Dat betekent dat je de kiem via coating rond het zaad maar heel weinig voeding kunt meegeven. Je moet dus ook gaan bemesten om toch een topresultaat te behalen. Alleen loopt de kostprijs voor onze klant dan flink op. Daarom kiezen wij niet voor deze methode van coating.”


Welke methode gebruiken jullie?

“Je wilt dat je product een meerwaarde heeft en het minder risico betekent voor de tuinaannemer. Daarom impregneren wij het zaad met een 100 procent natuurlijke coating op basis van enzymen, biostimulatoren, zeewierextracten en sporenelementen. Die zorgen ervoor dat het graszaad sneller ontkiemt. Zo heeft bijvoorbeeld veldbeemd in theorie 18 tot 22 dagen nodig om te kiemen. Door het zaad te coaten, kiemt het veel sneller (9 dagen) en is het de eerste vier weken maximaal beschermd tegen ziekten en andere problemen. Ook in de beworteling zie je een groot verschil. Die is bij gecoate zaden twee keer zo omvangrijk als bij niet-gecoate zaden, ondanks dat het over dezelfde genetica gaat. Je zorgt met coating dus voor een snellere en veilige start van de kiem, je bevordert de beworteling en je ziet minder uitval.”

Je zorgt met coating dus voor een snellere en veilige start van de kiem, je bevordert de beworteling en je ziet minder uitval.

“We hebben heel wat zodenkwekers bij ons cliënteel. Die werken alleen nog maar met onze gecoate graszaden, alhoewel de niet-gecoate, geïmpregneerde zaden goedkoper zijn. Ze hebben zelf ondervonden dat die coating zijn werk doet, daarom nemen ze de meerprijs er graag bij. Zij zijn voor ons het beste bewijs dat we niet zomaar een marketingtruc gebruiken.”

Is het mogelijk om grassen weerbaarder te maken tegen de gevolgen van klimaatverandering?

“Eerlijk? De afgelopen jaren hebben verschillende producenten daar grasmengsels voor ontwikkeld en marketingcampagnes rond gevoerd. Sommigen dingen werken, maar we kunnen er niet voor zorgen dat graszaad perfect droogte- en hittebestendig is. Bij 30 graden kun je een zaadje misschien een halfuur beschermen tegen de droogte, maar ik denk niet dat we door het zaad te bewerken al die problemen kunnen oplossen. Je moet ook met de bodem zelf werken.”

“Op een natuurlijke manier vocht in de bodem vasthouden, doe je bijvoorbeeld met kleimineralen en bentoniet. Alleen moet je dan zo’n grote hoeveelheden gebruiken om de toplaag te beschermen tegen uitdroging, dat je op 10 kilogram maar een paar kilo graszaad hebt. De rest is coating met bentoniet en kleimineralen. Dat lijkt me niet de bedoeling. Er is door fabrikanten de voorbije 10 tot 15 jaar veel geëxperimenteerd en gelanceerd, maar welke producten zijn er daar vandaag nog van over? Het geeft maar aan dat het niet zo gemakkelijk is.”

Wat bieden jullie de klanten dan aan op dit vlak?

“Ik geloof dat het klimaat verandert en dat het weer extremer wordt. Daar moeten we ons proberen tegen te wapenen. De juiste insteek is ons op de genetica te richten. Wij brachten het grasmengsel Forza Tetra op de markt. Zelfs bij koude groeit dit gras door en je kunt het al in maart zaaien. Doordat het blad zoveel sterker is, is dit grasmengsel heel goed bestand tegen verbranding en verdroging. De beworteling van dit gras gaat ook veel dieper, waardoor het meer water kan opnemen. Het blijft daardoor langer groen en in een betere conditie.”

“Ik denk dat de antwoorden op deze uitdagingen in de natuur zelf liggen. Daarin kunnen we nog steeds stappen zetten. Allereerst door verder te onderzoeken en te selecteren op genetica. Ook blijven we werken op de juiste samenstelling van graszaden. Ze moeten elkaar in symbiose versterken binnen het graszaadmengsel. De perfecte symbiose, dat is waar we naar streven”, besluit Erik.

www.advantaseeds.be


Tekst: Manuel Lub
Beeldmateriaal: Advanta – Limagrain