Hortus botanicus Leiden viert het 425-jarig bestaan

2015 wordt een bijzonder jaar voor de Hortus botanicus Leiden: ze vieren het 425-jarig bestaan. Deze oudste botanische tuin van Nederland ligt op dezelfde plek als bij de oprichting in 1590. Nog altijd is de Hortus een academische tuin waar wetenschappelijk onderzoek gedaan wordt, maar waar ook wordt genoten van de bijzondere planten in groene oase in het hartje van Leiden.

Het oudste deel van de Hortus botanicus van Leiden is de huidige Voortuin, bij de ingang aan het Rapenburg. In het voorjaar van 2009 is de reconstructie van de tuin zoals die in 1594 is ingeplant weer op de oorspronkelijke plaats aangelegd: de Clusiustuin. Oorspronkelijk bedoeld als kruidentuin voor onderzoek en onderwijs aan planten die van belang waren voor de medische wetenschap, was het eigenlijk al meteen een botanische tuin, met een grote collectie plantensoorten van over de hele wereld. De tuin is een typische renaissancetuin: verdeeld in vier kwadranten, die weer onderverdeeld zijn in rechthoekige plekken. Door middel van hekken (geïnspireerd op ontwerpen van Vreedeman de Vries uit 1583) en een beukenhaag wordt het besloten karakter van een ‘Hortus conclusus’ benadrukt. Het hek om de kostbare tulpen en het paviljoentje zijn gemaakt naar een gravure uit 1610. In de Voortuin staan ook nog enkele fraaie oude bomen: de Goudenregen die naar verluidt in 1601 is geplant, en de Tulpenboom uit 1715.


In de tropische kassen vormen vele tinten groen en allerlei bijzondere bladvormen de achtergrond voor diverse bloemen; van varens en orchideeën tot vleesetende Nepenthes, exotische aronskelken en de beroemde Victoria amazonica, de reuzenwaterlelie. Waarschijnlijk werd de eerste onverwarmde kas al gebouwd rond 1680, omdat er uit verre gebieden steeds meer planten binnenkwamen die ons klimaat niet konden verdragen.

Japan en Nederland herdachten in 2000 dat beide landen elkaar 400 jaar geleden voor het eerst ‘ontmoetten’. De uitwisseling van planten en plantenkennis tussen deze twee culturen heeft zijn beslag gekregen in de Japanse tuin: de Von Siebold Gedenktuin. Daarmee wordt hulde gebracht aan de vaandeldrager van deze plantenuitwisseling is Dr. Philipp Franz von Siebold.

In het jubileumjaar zijn er veel activiteiten, voor elk wat wils. Vanaf 9 februari 2015 krijgen bezoekers bovendien een gratis boekje over de levendige geschiedenis van de Hortus mee.

Kijk hier voor meer informatie.