Distri Pond / Nieuwe zuiveringsconcepten voor de zwemvijver

Distri Pond lanceert een aantal nieuwe zuiveringsconcepten voor de zwemvijver. Het pakt uit met een gloednieuwe website boordevol info over verschillende vijvertypes en een grondige, actuele uitleg over vijveraanleg, helder water, het nut van filtering en vijverplanten, betrouwbare vijvermaterialen enzovoort

 


De toepassing van skimmers in combinatie met een boogzeef was een geweldige stap vooruit in de efficiënte filtering van de zwemvijver. Beiden zijn eenvoudig in gebruik, onderhoud en verminderen de belasting van de zwemvijver in hoge mate.

Van boogzeef naar trommelzeef

Maar het kan nog beter. Trommelzeven zorgen voor een nog fijnere filtering. Boogzeven hebben namelijk openingen van 300 tot 200 micron. Bij trommelzeven zijn de openingen slechts 70 micron, dus 3 à 4 maal fijner. Dat betekent dus dat ze ook de meest minuscule vuildeeltjes verwijderen en uit de cyclus halen. Trommelzeven geven de meest fijne mechanische filtratie van uw vijverwater. Bovendien gebeurt het reinigen automatisch door terugspoelen.

Trommelfilters kregen in het verleden vaak heel wat – toen terechte – kritiek als verspillers van (drink)water. Het ging dan over eenvoudigere types van trommelfilters die niet voorzien zijn van een drukpomp die het gefilterde water hergebruikt. Deze oude types gebruiken voor het terugspoelen simpelweg nieuw water (spijtig genoeg meestal uit het drinkwaternet).

De moderne trommelfilters van Pond Technics zijn een heel ander verhaal. Ze zijn het nec plus ultra wat betreft mechanische fijnfiltratie. Automatische waterdruk detectie zorgt hier voor een automatisch reiniging van het filtratie membraan. Het onderhoud vermindert zo aanzienlijk. De spoelpomp genereert veel druk en gebruikt het eigen gefilterde water voor het terugspoelen; dus hier geen waterverspilling. Fabricatie van de Pond Technics trommelfilters gebeurt met solide PP platen en hoogwaardige materialen. Een lange levensduur is daardoor verzekerd.

Een opstelling met skimmers en trommelfilter laat toe het moerasbed van de zwemvijver te verkleinen. Een deel van de mechanische activiteit van het moerasbed wordt immers overgenomen en gebeurt zeer efficiënt. Toch blijft het verstandig voldoende snelgroeiende planten te voorzien omdat deze de restproducten van de afbraakprocessen efficiënt en goedkoop verwijderen.

 

Naar een gecontroleerde koperdosering met zilver en citroenzuur

Koper om algengroei tegen te gaan… niet nieuw, integendeel. Koper wordt al heel lang gebruikt. De Vikingen spanden koperstrips over de kiel van hun drakars… om algengroei erop tegen te gaan. Deze ‘lange schepen’ moesten immers snel blijven en algengroei erop was uit de boze.

Dertig à twintig jaar geleden werd kopersulfaat vaak aangeraden om algen te bestrijden in siervijvers. Hetzelfde product werd gebruikt als fungicide bij de teelt van gewassen zoals aardappelen en druiven. Ondertussen is men veel voorzichtiger geworden bij het gebruik ervan. Kopersulfaat bevat trouwens sulfaat, minder gewenst voor vijvers.

Daarom schakelden een aantal (zwem)vijveraanleggers over op koper elektrolyse apparaten. Koper elektrolyse zorgt voor een beter gedoseerde concentratie en werd en wordt al vele jaren gebruikt in vijvers, ook in zwemvijvers. Vooral om ongewenste draadalgengroei tegen te gaan. De koper ionen onderdrukken namelijk de groei van algen en bacteriën. Hiervoor word een concentratie van 0,6 mg/l koper ionen aangeraden. Hiermee blijven we zeker buiten de gevarengrens voor mensen. De Vlaamse drinkwater norm legt de maximale concentratie aan koper in water voor menselijke consumptie op 2 mg/liter.

Wat men nogal eens vergeet is de invloed van de pH op de effectiviteit van koper. Bij hoge pH gaat een grote fractie van de koperionen immers neerslaan. Maar we moeten ook rekening houden met de baders. Voor zwemvijvers is het dan ook aangeraden de pH op ongeveer 7.2 te houden. Ideaal voor de menselijke huid.

Ook zilver heeft zijn nut voor zwemvijvers. Zilver heeft vooral een actie op een aantal bacteriën en vermindert zo de vorming van vlekken op wanden en trappen (die een combinatie zijn van specifieke bacteriën en algen). En ja ook het gebruik van zilver is niet nieuw. Nomadenstammen gebruiken sinds oudsher zilveren munten om water drinkbaarder te maken. Ook in veel moderne (huishoudelijke en mobiele) waterfilters voor drinkwater wordt zilver gebruikt.

De Pond Technics Cu/Ag Ionizer zorgt voor de productie van koper en zilver ionen en houd tegelijkertijd de pH onder controle. De gebruikte koper-zilver elektroden zijn zo samengesteld dat de zilver ionen productie evenredig is met de koper ionen productie. Door de koper ionen concentratie binnen de marges te houden weet men dat deze van zilver ook in orde is. Opdat het effect van de geproduceerde ionen optimaal zou zijn dient de pH onder controle gehouden te worden. Om deze reden is de Pond Technics Cu/Ag ionizer uitgerust met een pH sensor en doseerpomp. Als zuur gebruikt men hier citroenzuur, een organisch zuur dat in gebruik veilig is. Citroenzuur wordt trouwens gebruikt in allerlei frisdranken en voedingsmiddelen zoals snoep, confituur, gebak,…

De Cu/Ag ionizer houdt de draadalgen en wandbegroeiing zeer sterk tegen. Echter in sommige omstandigheden kunnen zweefalgen tijdelijk de kop opsteken. Voor een optimaal resultaat raden we daarom aan om dit toestel in combinatie met een UV-straler te gebruiken. UV-stralers zijn immers zeer efficiënt tegen zweefalgen (groen water).

Voor de mens is de gebruikte zilverdosis duidelijk veilig en ligt ver onder de normen. Anderzijds is het niet aangewezen vissen zoals goudwindes te plaatsen in vijvers voorzien van koper-zilver ionisatie, want vissen zijn wél gevoelig voor de kleine concentratie zilver.

Of… een andere benadering zonder toevoegingen
Uiteraard zijn er heel wat mensen die weinig problemen hebben met de aspecten van een ‘echt natuurlijke’ zwemvijver. Ze aanvaarden de eventuele marmerachtige aanslag op de wanden van de zwemvijver. En er zijn ook zwemvijverbezitters die absoluut vissen wensen in hun vijver, omdat het levendig is, omdat het leuk is. Dan gaan we kiezen voor een combinatie die zoveel mogelijk uit het water haalt zodat we een zeer ‘arm’ water krijgen waarin ongewenste algengroei geen kans maakt: de combinatie skimmers + boogzeef + moeras met Clinopti Plus filtermineraal + eventueel een Phospat filterpatroon om draadalgen tegen te gaan.

De skimmers verwijderen de grove vuildeeltjes, de boogzeef zorgt voor fijne mechanische filtratie. Vervolgens loopt het water (in upflow) door een filterend moerasbed met als toplaag Clinopti Plus. Dit filtermineraal adsorbeert positief geladen deeltjes zoals ammonium en zware metalen en gaat werken als een soort regulerend reservesysteem waarop de moerasplanten graag groeien. Het Phospat filterpatroon van zijn kant zorgt ervoor dat de fosfaat concentratie zo laag gehouden wordt dat draadalgen niet kunnen groeien. Met als resultaat kristalhelder water zonder enige toevoeging.

Gaan de planten dan nog wel willen groeien? Het kan voorkomen dat de planten het moeilijk krijgen in dergelijke systemen met ‘arm water’. Maar dit kunnen we verhelpen door de tijdens de groeiperiode (april tot augustus/september) de waterplanten te voorzien van de noodzakelijk groeistoffen. Dit kan door de moerasplanten regelmatig te besproeien met een oplossing van Makrofit Basis (als zuivere nitraatbron). We kunnen de plantengroei ook boosten door MicroBell Oligo (als bron van minerale sporenelementen) toe te voegen aan het water.

Meest complete online vijverplatform

Distri Pond pakt uit met een gloednieuwe website boordevol vijverinfo. Je vindt hier alle info over verschillende vijvertypes en een grondige, actuele uitleg over vijveraanleg, helder water, het nut van filtering en vijverplanten, betrouwbare vijvermaterialen enz.

Het aanleggen van een vijver vraagt bijzondere aandacht. Een goede ondersteuning hierin kan voor de vakman het verschil maken. Daarom biedt Distri Pond, als totaalaanbieder van duurzame vijveroplossingen, een degelijke ondersteuning naar zowel expertise als producten. Voor de realisatie van vijver- en wateropslagprojecten krijg je kwalitatief onderbouwd technisch advies m.b.t. geschikte filtersystemen, passende pompdebieten, plaatsen  van  doorvoeren, inbouwen van verlichting,  gebruik van skimmers, de juiste leidingen en koppelingen,… Wat telt is dat je een perfecte vijver aan je klant kunt aanbieden.

Wens je je vijverkennis te verruimen? Het Distri Pond Academy opleidingscentrum verwelkomt je in januari voor een aantal vijveropleidingen. Ontdek ze hier.

Alle vijverinfo op www.distripond.com