Crossrail Place Roof Garden wint European Garden Award 2017/2018

De botanische tuin bovenop het nieuwe Canary Wharf Crossrail Station in het Londense zakendistrict Canary Wharf heeft de European Garden Award 2017/2018 gewonnen in de categorie ‘Hedendaagse tuin of park’. De eerste prijs voor een historisch park of tuin ging naar de Peterhof in Sint-Petersburg.

De European Garden Awards worden elk jaar uitgereikt door een internationale jury van het European Garden Heritage Network EGHN en de de Duitse Schloss Dyck Stichting.

 

Hedendaagse tuinen en parken

In de categorie ‘Innovatief concept of ontwerp van een hedendaagse tuin of park’ ging de eerste prijs naar de Crossrail Place Roof Garden in Londen. De tuinen van het Poolse Nationale Radio Symfonisch Orkest (NOSPR) in Katowice kregen de tweede prijs. De derde prijs ging naar Het Parco Dora in Turijn.

1. Crossrail Place Roof Garden, Londen

Bovenop het nieuwe Canary Wharf Crossrail Station in het Londense zakendistrict Canary Wharf werd een publieke daktuin van 315 m lang aangelegd. Het is niet zomaar een daktuin maar een heuse botanische tuin die de geschiedenis van het Britse Imperium moet oproepen. De overdekte daktuin en de hele omgeving van het station werd ontworpen door het Britse bureau Gillespies Landscape Architects, in samenwerking met Growth Industry. Het is eigenlijk een langgerekte en gedeeltelijk overdekte promenade. Hij is met het straatniveau verbonden via twee voetgangersbruggen en is overdag vrij toegankelijk.

 

Crossrail Place Roof Garden

 

2. Nationale Radio Symfonie-Orkest (NOSPR), Katowice

 

3. Parco Dora, Turijn

Het Parco Dora maakt deel uit van een grootschalige stedenbouwkundige ontwikkeling aan de rand van het historische centrum van Turijn, op een gebied van ruim 100 ha. Bijna de helft van het gebied, 45 ha, werd gereserveerd voor een nieuw stadspark dat de verschillende wijken met elkaar en met de stad moet verbinden. Het Duitse architectenbureau Latz + Partner, dat in de jaren ‘90 met het Landschaftspark Duisburg Nord op een voormalige hoogovensite in het Ruhrgebied furore maakte, opnieuw een voorbeeld van postindustriële parkarchitectuur afgeleverd. Het resultaat is een hoogst origineel hedendaags stadspark dat de traditionele parkesthetiek verzoent met het industriële verleden van de site en met de omringende stad. En waarin de hoge recreatiedruk op duurzame wijze wordt verzoend met ecologische uitdagingen op het vlak van water- en natuurbeheer.

 

Historische tuinen en parken

In de categorie Historisch Park of Tuin ging de eerste prijs naar de Peterhof in Sint-Petersburg. De tuinen van het Franse Château de la Ballue kregen de tweede prijs, de Nieuwe Ooster begraafplaats in Amsterdam won de derde prijs.

1. Peterhof, Sint-Petersburg

Dit was het zomerpaleis van tsaar Peter de Grote, gebouwd in het begin van de 17de eeuw op een rots aan de Finse Golf. Na de dood van Peter de Grote heeft iedere daaropvolgende tsaar of tsarina stukje voor stukje het Peterhof verder verfraaid met paleizen, fonteinen, tuinen… De vele paleizen en tuinen werden de voorbije jaren voorbeeldig gerestaureerd.

 

2. Château de la Ballue, Frankrijk

De tuinen van het Kasteel van la Ballue liggen in de buurt van de Mont-Saint-Michel. In deze maniëristische tuinen zijn 13 verschillende kamers te ontdekken. De tuinen werden recent helemaal gerestaureerd en in hun oude glorie hersteld.

 

3. De Nieuwe Ooster, Amsterdam

De Nieuwe Oosterbegraafplaats is de grootste Nederlandse begraafplaats uit de negentiende eeuw. Ze werd in drie fases aangelegd: in 1889, 1915 en 1928. De 1e en 2e fase zijn ontworpen door de bekende landschapsarchitect Leonard Springer. De derde uitbreiding uit 1928 werd de voorbije jaren helemaal heraangelegd volgens een plan van het bureau Karres & Brands. De basis is een zone met parallelle stroken van verschillende breedtes. Elke strook heeft zijn eigen inrichtingsprincipe. Binnen deze eenduidige structuur worden er keuzes gecreëerd voor de wensen van elk individu. De bestaande grafvelden en het strooiveld worden als kamers met groene randen in de zone opgenomen. Over de hele zone staan berken los verspreid. Een lange vijver en urnenmuur vormen ruimtelijke accenten en bieden een bijzondere manier van asbestemming. Het columbarium is een orientatiepunt en de ruimtelijke tegenhanger van de vijver. Het is een 120m lang volume dat doorsneden wordt door de bestaande slingerende paden.

 

Grootschalige groene netwerken

In deze categorie ging de prijs naar het Copenhagen Climate Adaptation Plan dat voorziet in het behoud van bestaande parken en groen, en de creatie van een groen-blauw netwerk van parken, tuinen, groendaken, verticale tuinen, watertuinen enzovoort.

 

Special Award van de Schloss Dyck Foundation

De speciale prijs van de Schloss Dyck Foundation werd toegekend aan de Botanische tuin van Gothenburg in Zweden. Met 175 ha is het een van de grootste botanische tuinen van Europa. Volgens de jury is het een schitterend voorbeeld van een botanische tuin die wetenschap koppelt aan praktische kennisoverdracht.

Een uitgebreide beschrijving van de bekroonde tuinen, parken en projecten vindt u op de website van het European Garden Heritage Network EGHN.