Buxusmot rukt verder op

De opmars van de Buxusmot zet zich in razend tempo door in Vlaanderen. Alleen de provincie West-Vlaanderen blijft nog grotendeels gespaard. Dat meldt Natuurpunt.

Tijdens de recente vlindertelling peilde Natuurpunt ook naar de impact van de Buxusmot, een exotische nachtvlinder die grote schade kan aanbrengen aan buxusplanten. De mot blijkt heel sterk huis te houden in Vlaanderen.


De helft van de buxuseigenaars meldt dat hun buxus aangetast is door de buxusmot. Dit verschilt sterk tussen de regio’s, zo blijkt. In Antwerpen meldt 69 procent van de buxuseigenaars schade, in Vlaams Brabant 60 procent, in Oost-Vlaanderen 57 procent, in Limburg 51 procent. In West-Vlaanderen is dat slechts 12 procent. Het grootste aandeel zware schade (waardoor er nauwelijks nog groene bladeren overblijven) is er in Antwerpen (39 procent) en Vlaams-Brabant (34 procent).

 

Wat doet de Vlaming eraan?
Uit de antwoorden blijkt dat een derde van de mensen geen actie onderneemt bij beperkte schade, 24 procent kiest voor chemische bestrijding, 22 procent voor biologische bestrijding, 13 procent voor rupsen manueel verwijderen en 10 procent verwijdert de buxusplanten.

Bij zware schade verandert het beeld, en kiest 41 procent van de mensen ervoor om de buxusplanten te verwijderen. 18 procent onderneemt geen actie en slechts 16 proecent kiest dan nog voor chemisch bestrijden, 15 procent voor biologisch bestrijden en 9 procent voor het wegvangen van rupsen.

Buxusmot
De Buxusmot is een exotische nachtvlindersoort die sinds 2010 ook in Vlaanderen voorkomt. Hij werd per ongeluk vanuit Azië ingevoerd.

De rups is groen met zwarte wratachtige stippen op een rij. Op de zijkant loopt een donkere streep. Op het eerste zicht lijkt de rups op die van het Groot koolwitje, maar die is doorgaans geler, sterker behaard en meer bestippeld. Bovendien zitten rupsen van de Buxusmot enkel en alleen op buxus.

Lees hier meer over de buxusmot.

Ook op de website buxuscare vindt u meer informatie over (bestrijding) van de buxusmot.