Amsterdam / Bijlmerbajes wordt nieuwe stadswijk

Het terrein van de Bijlmerbajes, de voormalige gevangenis van Amsterdam, wordt een nieuwe, autoluwe stadswijk: het Bajes Kwartier. AM, onderdeel van de Koninklijke BAM groep, ontwikkelt de wijk in samenwerking met AT Capital, Cairn en de ontwerpers OMA, FABRICations en LOLA Landscape.

Er komen ongeveer 1.350 woningen, variërend van betaalbare starterswoningen tot exclusieve huizen en zorgwoningen. Dertig procent wordt sociale huur.

Transformatie

Vooral opmerkelijk is de transformatie van een gevangenistoren met een verticaal park en stadslandbouw. De overige vijf torens worden gesloopt. Het bestaande hoofdgebouw van de gevangenis wordt het designcluster: een plek voor kunstenaars van internationale allure. Verder komen er horeca en een gezondheidscentrum. De nieuwe woonwijk krijgt een stevig stedelijk karakter, maar ook is er veel groen met tuinen, hoven en waterpartijen. Parkeren moet ondergronds, de wijk is verder autoluw. De gemeente ontwikkelt er een school voor voortgezet onderwijs.

Duurzaam

Alle gebouwen in het Bajes Kwartier worden volledig energieneutraal. De woningen zijn extreem goed geïsoleerd. Het grootste deel van de benodigde energie komt van zonnepanelen. Daarnaast komt windenergie uit dakelementen met ingebouwde windturbines. Het organisch afval uit de wijk wordt omgezet in elektriciteit. Warmte in de winter en koeling in de zomer komt via warmtepompen in de gebouwen. Er komen geen aansluitingen op aardgas. Voor wasmachines en afwasapparaten krijgt elk huis een aansluiting met warm water, op temperatuur gebracht met duurzame warmte.

Hergebruik bouwmaterialen

Bij het bouwen van de wijk wordt 98 procent van het materiaal uit de gevangenis opnieuw gebruikt. De gevel van de bestaande verbindingsstraat vormt de plint van woongebouwen, gevels van de gevangenistorens worden gebruikt in nieuwe studentenwoningen. Beton en cement worden met nieuwe technieken gebroken en opnieuw gebruikt. Van oude celdeuren wordt een brug gemaakt, de tralies worden gebruikt als balkonhekjes.

 

Bron: Rijksoverheid